Słodki, miękki, szybki.
Składniki:
Spód:
- 5 łyżek mąki kukurydzianej / ryżowej / jaglanej
- 5 łyżek mąki ziemniaczanej
- 1 jajko
- łyżeczka oleju rzepakowego
- 0,5 łyżeczki gumy guar
- 0,5 łyżeczki gumy ksantanowej
- szczypta soli
Masa serowa:
- 1 kg serka wiejskiego (nie trzeba kupować specjalnego "bez laktozy" - wszystkie serki wiejskie są bez laktozy)
- 1 szklanka cukru pudru (lub więcej, jak ktoś woli słodsze)
- 1 opakowanie budyniu śmietankowego lub waniliowego (bez laktozy i glutenu!)
- 4 jajka
Polewa czekoladowa:
- 4 łyżki masła
- 4 łyżki cukru pudru
- 4 łyżki kakao
- 4 łyżki mleka bez laktozy (może być słodka śmietanka)
Wykonanie:
Spód:
- Sypkie składniki zmieszać.
- Dodać jajko, olej i zmieszać.
- Dodać odrobinę wody - by ciasto się rozluźniło, ale jego konsystencja powinna być gęsta - jak kremu.
- Rozsmarować ciasto na dnie tortownicy (3-5 mm grubości)
Masa serowa:
- Zblendować serek wiejski na jednolitą masę (zdecydowanie polecam blendować małymi partiami - jak się 1 kg serka próbuje naraz, to potem latają grudki serka po całej objętości masy i trudno je złapać blenderem).
- Dodać pozostałe składniki i dobrze zmiksować. Powinna być dość gęsta. Jeśli jest za rzadka - można dodać nieco budyniu lub mąki ziemniaczanej. Można spróbować masy, czy jest wystarczająco słodka.
Polewa czekoladowa:
- Rozpuścić masło w rondelku.
- Dodać pozostałe składniki i mieszać na bardzo małym ogniu (jak będzie większy, to natychmiast się spali). Cukier w postaci pudru sprawi, że łatwiej się on rozpuści (zwykły rozpuszcza się bardzo długo).
Przygotowanie ciasta:
- Tortownicę z rozsmarowanym ciastem na spód wstawić do piekarnika na 180 st. na maks. 5 minut - aż się zetnie i stanie stały.
- Wylać masę serową do tortownicy.
- Piec w temperaturze 180. st. C. przez 60-65 minut.
- Po wyjęciu polać polewą czekoladową równomiernie i pozostawić do wystygnięcia
Smacznego!