Sernik low FODMAP z polewą czekoladową


Słodki, miękki, szybki.



Składniki:

Spód:
  • 5 łyżek mąki kukurydzianej / ryżowej / jaglanej
  • 5 łyżek mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko
  • łyżeczka oleju rzepakowego
  • 0,5 łyżeczki gumy guar
  • 0,5 łyżeczki gumy ksantanowej
  • szczypta soli

Masa serowa:
  • 1 kg serka wiejskiego (nie trzeba kupować specjalnego "bez laktozy" - wszystkie serki wiejskie są bez laktozy)
  • 1 szklanka cukru pudru (lub więcej, jak ktoś woli słodsze)
  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego lub waniliowego (bez laktozy i glutenu!)
  • 4 jajka

Polewa czekoladowa:
  • 4 łyżki masła
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 4 łyżki kakao
  • 4 łyżki mleka bez laktozy (może być słodka śmietanka)

Wykonanie:

Spód:
  1. Sypkie składniki zmieszać.
  2. Dodać jajko, olej i zmieszać.
  3. Dodać odrobinę wody - by ciasto się rozluźniło, ale jego konsystencja powinna być gęsta - jak kremu.
  4. Rozsmarować ciasto na dnie tortownicy (3-5 mm grubości)

Masa serowa:
  1. Zblendować serek wiejski na jednolitą masę (zdecydowanie polecam blendować małymi partiami - jak się 1 kg serka próbuje naraz, to potem latają grudki serka po całej objętości masy i trudno je złapać blenderem).
  2. Dodać pozostałe składniki i dobrze zmiksować. Powinna być dość gęsta. Jeśli jest za rzadka - można dodać nieco budyniu lub mąki ziemniaczanej. Można spróbować masy, czy jest wystarczająco słodka.

Polewa czekoladowa:
  1. Rozpuścić masło w rondelku.
  2. Dodać pozostałe składniki i mieszać na bardzo małym ogniu (jak będzie większy, to natychmiast się spali). Cukier w postaci pudru sprawi, że łatwiej się on rozpuści (zwykły rozpuszcza się bardzo długo).

Przygotowanie ciasta:
  1. Tortownicę z rozsmarowanym ciastem na spód wstawić do piekarnika na 180 st. na maks. 5 minut - aż się zetnie i stanie stały.
  2. Wylać masę serową do tortownicy.
  3. Piec w temperaturze 180. st. C. przez 60-65 minut.
  4. Po wyjęciu polać polewą czekoladową równomiernie i pozostawić do wystygnięcia
Smacznego!