Naleśniki jaglane low FODMAP


Puszyste, niełamiące się, sprężyste, szybkie, łatwe i zdrowe. Smakują identycznie, jak ich pszenne (glutenowe, a fu! :) odpowiedniki. Można szamać na słodko lub wytrawnie - co kto woli.

Na zdjęciu - podane z serkiem truskawkowym i równie truskawkowymi konfiturami.




Składniki:

  • 9 łyżek ugotowanej kaszy jaglanej (najlepiej taka "ze wczoraj", bo podsuszona)
  • 9 łyżek mąki ziemniaczanej
  • 0,3 łyżeczki gumy guar
  • 0,3 łyżeczki gumy ksantanowej
  • 0,5-1 łyżeczki soli
  • 2 jajka
  • 2,5 szklanki mleka bez laktozy

Przygotowanie:
  1. Składniki zmieszać razem i solidnie zblendować.
  2. Ciasto powinno być rzadkie i przelewające się (jak smoothie). Jeśli jest za gęste - można dolać mleka. Jeśli za rzadkie - dosypać mąki ziemniaczanej.
  3. Usmażyć jak zwykłe naleśniki.
Smacznego!