Puszyste, niełamiące się, sprężyste, szybkie, łatwe i zdrowe. Smakują identycznie, jak ich pszenne (glutenowe, a fu! :) odpowiedniki. Można szamać na słodko lub wytrawnie - co kto woli.
Na zdjęciu - podane z serkiem truskawkowym i równie truskawkowymi konfiturami.
Składniki:
- 9 łyżek ugotowanej kaszy jaglanej (najlepiej taka "ze wczoraj", bo podsuszona)
- 9 łyżek mąki ziemniaczanej
- 0,3 łyżeczki gumy guar
- 0,3 łyżeczki gumy ksantanowej
- 0,5-1 łyżeczki soli
- 2 jajka
- 2,5 szklanki mleka bez laktozy
Przygotowanie:
- Składniki zmieszać razem i solidnie zblendować.
- Ciasto powinno być rzadkie i przelewające się (jak smoothie). Jeśli jest za gęste - można dolać mleka. Jeśli za rzadkie - dosypać mąki ziemniaczanej.
- Usmażyć jak zwykłe naleśniki.
Smacznego!