Zaskakuje lekkością, sprężystością i kruchością skórki. Smakuje neutralnie, może być podstawą codziennych posiłków, kromki można potem dodatkowo obsmażać na patelni, świetnie znosi mrożenie (po rozmrożeniu nie kruszy się).
Składniki na 1 bochenek i kilka bułek:
- 1,5 szklanki (250 ml) mąki kukurydzianej
- 1,5 szklanki (250 ml) mąki ziemniaczanej
- 12 jajek
- łyżeczka gumy guar
- łyżeczka gumy ksantanowej
- bezglutenowy proszek do pieczenia
- 1,5 łyżeczki soli
- sezam do posypania
Wykonanie:
Na co trzeba zwrócić uwagę: proporcja między ciastem (mąkami) a jajkami jest bardzo ważna. Jeśli jajek będzie za mało, ciasto może się zapaść i powstanie zakalec.
Smacznego!
- Wymieszać sypkie składniki i dodać 1 łyżeczkę proszku do pieczenia.
- Rozdzielić żółtka od białek wszystkich 12 jaj.
- Żółtka dodać do sypkich składników i dodać nieco wody - aby uzyskać lejącą się konsystencję.
- Ubić pianę z 12 białek (można dodać szczyptę soli).
- Do piany białkowej dodać 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia i dobrze zmiksować.
- Połączyć delikatnie lejące się ciasto z pianą aż wyjdzie jednorodna konsystencja.
- Przelać do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostałe ciasto można przelać do formy na muffinki - wyjdą dodatkowe bułeczki. Posypać sezamem, makiem lub czymś innym.
- Piec w temp. 180 st. przez ok. 30-35 minut.
- Po upieczeniu chleb wyjąć z formy, odwinąć z papieru i zostawić do wystygnięcia na kratce.
Na co trzeba zwrócić uwagę: proporcja między ciastem (mąkami) a jajkami jest bardzo ważna. Jeśli jajek będzie za mało, ciasto może się zapaść i powstanie zakalec.
Smacznego!