Batony jaglane low FODMAP z makiem


Długi termin przydatności do spożycia i możliwość zabrania bez obciachu dokądkolwiek zechcesz.


Składniki:
  • 1 torebka (100 g) ugotowanej kaszy jaglanej (przed ugotowaniem, kaszę dokładnie przepłukać 3 razy w zimnej i wrzącej wodzie, by wypłukać goryczkę)
  • 1 szklanka maku
  • 50 g płatków owsianych górskich
  • 1 łyżka wiórków kokosowych
  • 3/4 szklanki posiekanych orzeszków arachidowych
  • 0,5 szklanki cukru / słodzik
  • Pół łyżeczki soli

Przygotowanie:
  1. Składniki wymieszać na jednorodną masę.
  2. Rozłożyć równomiernie na blasze (wyłożonej papierem do pieczenia) w formie dużego prostokąta (o grubości ok. 1 cm)
  3. Piec w temp. 180 st. przez ok. 20 minut.
  4. Wyjąć, wystudzić i pokroić na dowolnej wielkości batony.
Na co warto zwrócić uwagę: Proporcji składników nie trzeba się aż tak panicznie trzymać - można swobodnie modyfikować przepis, a batony raczej wyjdą :) Szczególnie dobre wychodzą, gdy batony są słodkie, a orzeszki są pieczone z solą (niebo w gębie!).

Smacznego!