Długi termin przydatności do spożycia i możliwość zabrania bez obciachu dokądkolwiek zechcesz.
Składniki:
- 1 torebka (100 g) ugotowanej kaszy jaglanej (przed ugotowaniem, kaszę dokładnie przepłukać 3 razy w zimnej i wrzącej wodzie, by wypłukać goryczkę)
- 1 szklanka maku
- 50 g płatków owsianych górskich
- 1 łyżka wiórków kokosowych
- 3/4 szklanki posiekanych orzeszków arachidowych
- 0,5 szklanki cukru / słodzik
- Pół łyżeczki soli
Przygotowanie:
- Składniki wymieszać na jednorodną masę.
- Rozłożyć równomiernie na blasze (wyłożonej papierem do pieczenia) w formie dużego prostokąta (o grubości ok. 1 cm)
- Piec w temp. 180 st. przez ok. 20 minut.
- Wyjąć, wystudzić i pokroić na dowolnej wielkości batony.
Na co warto zwrócić uwagę: Proporcji składników nie trzeba się aż tak panicznie trzymać - można swobodnie modyfikować przepis, a batony raczej wyjdą :) Szczególnie dobre wychodzą, gdy batony są słodkie, a orzeszki są pieczone z solą (niebo w gębie!).
Smacznego!