Sernik jaglany low FODMAP bez pieczenia


Słodki, waniliowy, delikatny i bardzo łatwy w przygotowaniu.




Składniki:

  • 4 torebki kaszy jaglanej (400 g)
  • 1-1,5 litra mleka bez laktozy
  • Torebka budyniu waniliowego bez laktozy
  • Cukier puder
  • Cukier waniliowy / migdałowy
  • 3/4 łyżeczki gumy guar
  • 3/4 łyżeczki gumy ksantanowej
  • Sok z cytryny

Przygotowanie:
  1. Kaszę jaglaną wysypać z woreczków i dokładnie przepłukać na sitku pod zimną, ciepłą i wrzącą wodą (3 razy) - żeby wypłukać smak goryczki.
  2. Ugotować kaszę na mleku tak, by całe mleko się wchłonęło, a kasza napęczniała. W razie potrzeby - dolewać mleka.
  3. W szklance nalać parę łyżek mleka i rozpuścić budyń, po czym stopniowo dolewać do kaszy, mieszając.
  4. Dodać do kaszy cukier, gumy i sok z cytryny (próbować, czy smak odpowiada - tutaj każdy lubi inaczej, więc nie podaję dokładnych ilości).
  5. Gotować przez ok. 10-15 minut, cały czas mieszając (bo się przypali od spodu - jeśli tak się stanie, to nie drapać dna, bo spalenizna się oderwie i zniszczy smak całego sernika)
  6. Zdjąć z ognia i zostawić do lekkiego przestudzenia.
  7. Zblendować całą masę i przelać do tortownicy (u mnie była nieco za duża, więc sernik wyszedł płaski, można więc do średniej tortownicy).
  8. Sernik zostawić do całkowitego przestygnięcia (będzie już twardy) i zostawić z lodówce na kilka godzin.
  9. Przygotować lukier - nasypać do szklanki kilka łyżek cukru pudru, pół łyżeczki soku z cytryny i wody - po łyżeczce. Mieszać i sprawdzać konsystencję - lukier powinien lać się gęsto ciurkiem z łyżeczki.
  10. Posmarować sernik lukrem. Można też czymś posypać - kawałkami czekolady, orzechami itd.
Smacznego!