Słodki, waniliowy, delikatny i bardzo łatwy w przygotowaniu.
Składniki:
- 4 torebki kaszy jaglanej (400 g)
- 1-1,5 litra mleka bez laktozy
- Torebka budyniu waniliowego bez laktozy
- Cukier puder
- Cukier waniliowy / migdałowy
- 3/4 łyżeczki gumy guar
- 3/4 łyżeczki gumy ksantanowej
- Sok z cytryny
Przygotowanie:
- Kaszę jaglaną wysypać z woreczków i dokładnie przepłukać na sitku pod zimną, ciepłą i wrzącą wodą (3 razy) - żeby wypłukać smak goryczki.
- Ugotować kaszę na mleku tak, by całe mleko się wchłonęło, a kasza napęczniała. W razie potrzeby - dolewać mleka.
- W szklance nalać parę łyżek mleka i rozpuścić budyń, po czym stopniowo dolewać do kaszy, mieszając.
- Dodać do kaszy cukier, gumy i sok z cytryny (próbować, czy smak odpowiada - tutaj każdy lubi inaczej, więc nie podaję dokładnych ilości).
- Gotować przez ok. 10-15 minut, cały czas mieszając (bo się przypali od spodu - jeśli tak się stanie, to nie drapać dna, bo spalenizna się oderwie i zniszczy smak całego sernika)
- Zdjąć z ognia i zostawić do lekkiego przestudzenia.
- Zblendować całą masę i przelać do tortownicy (u mnie była nieco za duża, więc sernik wyszedł płaski, można więc do średniej tortownicy).
- Sernik zostawić do całkowitego przestygnięcia (będzie już twardy) i zostawić z lodówce na kilka godzin.
- Przygotować lukier - nasypać do szklanki kilka łyżek cukru pudru, pół łyżeczki soku z cytryny i wody - po łyżeczce. Mieszać i sprawdzać konsystencję - lukier powinien lać się gęsto ciurkiem z łyżeczki.
- Posmarować sernik lukrem. Można też czymś posypać - kawałkami czekolady, orzechami itd.
Smacznego!