Chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku, o delikatnym, mlecznym i słodkawym posmaku - do zrobienia w 20-25 minut.
Składniki na 6 bułeczek:
- 6 łyżek mąki kukurydzianej
- 6 łyżek mąki ziemniaczanej
- pół łyżeczki gumy guar
- pół łyżeczki gumy ksantanowej
- płaska łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
- płaska łyżeczka soli
- płaska łyżeczka cukru
- płaska łyżeczka amoniaku spożywczego
- 1 jajko
- kefir bez laktozy
Wykonanie:
- Pomieszać sypkie składniki.
- Dodać jajko i odrobinę kefiru (parę łyżek) - zmieszać.
- Mieszać mikserem i stopniowo dodawać kefiru tak, by uzyskać dość gęstą, ciastowatą konsystencję.
- Odstawić na 20-25 minut, by ciasto się "przegryzło"
- Wstawić do piekarnika na 12-15 minut w temp. 180 st. (jeśli z termoobiegiem, to trzeba pilnować, bo bułeczki szybciej się zarumienią z powodu obecności cukru i kefiru).
Na co trzeba uważać: Jeśli ciasto będzie zbyt gęste, w bułeczkach może pojawić się zakalec. Pewnym minusem bułeczek jest też ich dość ciastowate, lepkie wnętrze - nie każdemu będzie ono pasować. Jak ktoś woli lekkie - polecam przepis na chleb i bułeczki kukurydziane na jajkach.
Smacznego!