Bułeczki kukurydziane low FODMAP na kefirze


Chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku, o delikatnym, mlecznym i słodkawym posmaku - do zrobienia w 20-25 minut.



Składniki na 6 bułeczek:
  • 6 łyżek mąki kukurydzianej
  • 6 łyżek mąki ziemniaczanej
  • pół łyżeczki gumy guar
  • pół łyżeczki gumy ksantanowej
  • płaska łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
  • płaska łyżeczka soli
  • płaska łyżeczka cukru
  • płaska łyżeczka amoniaku spożywczego
  • 1 jajko
  • kefir bez laktozy


Wykonanie:
  1. Pomieszać sypkie składniki.
  2. Dodać jajko i odrobinę kefiru (parę łyżek) - zmieszać.
  3. Mieszać mikserem i stopniowo dodawać kefiru tak, by uzyskać dość gęstą, ciastowatą konsystencję.
  4. Odstawić na 20-25 minut, by ciasto się "przegryzło"
  5. Wstawić do piekarnika na 12-15 minut w temp. 180 st. (jeśli z termoobiegiem, to trzeba pilnować, bo bułeczki szybciej się zarumienią z powodu obecności cukru i kefiru).


Na co trzeba uważać: Jeśli ciasto będzie zbyt gęste, w bułeczkach może pojawić się zakalec. Pewnym minusem bułeczek jest też ich dość ciastowate, lepkie wnętrze - nie każdemu będzie ono pasować. Jak ktoś woli lekkie - polecam przepis na chleb i bułeczki kukurydziane na jajkach.

Smacznego!