Kurczak w sosie majerankowym low FODMAP


Godny z tego obiad zarówno dla low-FODMAP-owców, jak i dla reszty świata. Można podawać z puree ziemniaczanym, makaronem kukurydzianym, frytkami, kopytkami low FODMAP, kaszą jaglaną lub pieczywem.


Składniki:
  • podudzia z kurczaka (ilość dowolna)
  • marchewka
  • pietruszka
  • przyprawy: majeranek, oregano, natka pietruszki, sól / sos sojowy (może być też domowej roboty "warzywko" low FODMAP), pieprz / chili
  • mąka ziemniaczana
  • jogurt bez laktozy
  • olej czosnkowy
Przygotowanie:
  1. Kurczaka obsmażamy na średnim ogniu z każdej strony.
  2. Przerzucamy do garnka i zalewamy wodą tak, by zakryła ona mięso. Doprowadzamy do wrzenia.
  3. Dodajemy pokrojoną w talarki marchewkę i korzeń pietruszki.
  4. Gotujemy jakieś 15-20 minut. Potem sprawdzamy, czy podudzia są miękkie i ugotowane (jak widelec wbija się bez problemu - to najpewniej jest okej).
  5. Do gotującej wody dodajemy przyprawy według uznania (ja dodaję duuużo majeranku).
  6. Kubek napełniamy wodą z wywarem do połowy. Dodajemy (wg uznania) parę łyżeczek jogurtu i mąki ziemniaczanej. Roztrzepujemy, żeby nie było grudek. Potem powoli dolewamy do wrzącej wody. Musi się zagotować, żeby mąka się ścięła.
  7. Gdy uznamy, że smakowo nam odpowiada - dolewamy odrobinę oleju czosnkowego do smaku (na końcu, żeby aromat nie wyparował).
Smacznego!