O DIECIE

Dieta low FODMAP została stworzona przez naukowców z Monash University w Australii i została świetnie przebadana u osób z zespołem jelita drażliwego. Badania potwierdziły, że jest to jedna z najskuteczniejszych obecnie metod łagodzenia przykrych dolegliwości tej choroby.

Głównym zamysłem diety jest eliminacja tych składników pokarmowych, które fermentują i powodują produkcję gaz. Gaz ten bowiem podnosi nacisk na ściany jelita, co odpala objawy zespołu jelita drażliwego: ból, przelewanie, skurcze, biegunki / zaparcia i inne.

Co to za składniki? To tzw. fermentujące oligosacharydy, disacharydy, monosacharydy i poliole (stąd akronim FODMAP w nazwie diety, a "low" oznacza "niski poziom").

Gdzie znajdują się te składniki? Niestety - praktycznie wszędzie. Ale istnieje spora grupa pokarmów, w których ich poziom jest bardzo niski. Naukowcy z Monasch University przebadali dokładnie sporo pokarmów i ustalili, które z nich są bezpieczne dla pacjentów z zespołem jelita drażliwego.

Nie jest to dieta intuicyjna!

Przykładowo - bez problemu można jeść frytki przyprawione chili i popić piwem, ale zjedzenie kawałka jabłka najczęściej kończy się nawrotem objawów.

Zatem nie ma co zawierzać często powtarzanym mądrościom na temat tego, co wolno, a nie wolno - a po prostu trzymać się wytycznych.

Lista produktów lod FODMAP

na zielono - produkty można spożywać bez limitu
na żółto - jest pewien limit, ale mimo wszystko można ich spożywać całkiem sporo
na czerwono - można spożywać tylko odrobinę

UWAGA: jeśli czegoś nie ma na tej liście - to zazwyczaj produkt nie jest wskazany.

Lista pochodzi z serwisu fodmap.pl - gorąco polecam ten serwis każdemu, kto zaczyna z dietą low FODMAP.

PRODUKTY MLECZNE
  • Masło
  • Sery, w tym brie, camembert, cheddar, parmezan, pecorino, szwajcarski i inne twarde
  • Serek wiejski
  • Feta
  • Mozzarella
  • Produkty bez laktozy takie jak
  • bezlaktozowe mleko i jogurt
  • Bita śmietana
  • Ricotta (do 40 g)
  • Ser haloumi (max. 50 g)
OWOCE
  • Klementynki
  • Smoczy owoc
  • Winogrona
  • Kiwi
  • Cytryny
  • Limonki
  • Mandarynki
  • Papaja
  • Ananasy
  • Rabarbar
  • Truskawki
  • Karambola
  • Pomarańcze
  • Banany niedojrzałe (<125 g)
  • Jagody (< 60 g)
  • Melon honeydew (<135 g) i kantalupa
  • (<160 g)
  • Maliny (< 90 g)
  • Borówki (< 60 g)
  • Granaty (max. 38 g)
  • Banany dojrzałe (33 g)
  • Suszone banany (<20 chipsów)
ZIARNA I ICH PRZETWORY:
  • Kasza kukurydziana
  • Skrobia kukurydziana
  • Mąka kukurydziana
  • Kasza jaglana
  • Mąka jaglana, ryżowa, z quinoa, z sorgo
  • Mąka orkiszowa przesiana
  • Mąka ziemniaczana
  • Skrobia z tapioki, Polenta, Quinoa
  • Ryż, Płatki ryżowe
  • Płatki kukurydziane bezglutenowe
  • Pszenny chleb pełnoziarnisty na zakwasie
  • Płatki owsiane górskie lub zwykłe (max. 50 g)
  • Otręby owsiane (<5 łyżek)
  • Wafle ryżowe (max. 4)
  • Chleb 100% orkiszowy na zakwasie (<3 kromki)
  • Chleb orkiszowy na zakwasie (< 3 kromki)
  • Chleb bezglutenowy bez skrobi pszennej (<3
  • kromki)
  • Pszenny biały chleb na zakwasie (2 kromki)
  • Tortille kukurydziane (< 6 tortilli)
  • Płatki owsiane błyskawiczne (25 g)
  • Ryż ekspandowany (15 g) Amarantus
  • ekspandowany (10 g),
  • Płatki kukurydziane (15 g)
  • Makaron pszenny ugotowany (74 g)
  • Makaron orkiszowy ugotowany (74 g)
  • Mąka gryczana niepalona (max. 27 g ugotowanej)
ORZECHY I NASIONA:
  • Orzechy makadamia
  • Orzechy arachidowe
  • Masła orzechowe, z wyjątkiem masła z
  • orzechów nerkowca
  • Mak
  • Orzechy brazylijskie (< 52 g)
  • Nasiona chia (< 48 g)
  • Pekany (< 100 g)
  • Orzeszki piniowe (< 100g)
  • Nasiona dyni (< 100g)
  • Sezam (< 66 g)
  • Nasiona słonecznika (< 70g)
  • Orzechy włoskie (< 135 g)
  • Migdały (max 10)
  • Orzechy laskowe (max. 15 g)
  • Mąka migdałowa (max. 24 g)
  • Siemie lniane (max. 6 g = 2 łyżeczki)
ZASTĘPUJĄCE PRODUKTY MLECZNE:
  • Mleko kokosowe z puszki
  • Mleko migdałowe
  • Mleko ryżowe (max. 250 ml)
  • Mleko z konopi (max. 300 m)
  • Woda kokosowa (100 g)
NAPOJE:
  • Sok żurawinowy
  • Sok pomidorowy
  • Sok warzywny (bez warzyw zabronionych)
  • Herbaty: czarna (słaba), zielona, biała, miętowa,
  • Piwo
  • Kawa
  • Gin
  • Wódka
  • Whisky
  • Wino: białe, czerwone, musujące
ROŚLINY STRĄCZKOWE:
  • Cieciorka z puszki (dobrze wypłukana – maks. 42 g)
  • Soczewica z puszki (dobrze przepłukana – 1/2 kubka na raz)
  • Soczewica gotowana (max. 23 g)
ŹRÓDŁA BIAŁKA:
  • Wołowina
  • Kurczak
  • Jajka
  • Ryby i mięczaki
  • Jagnięcina
  • Wieprzowina
  • Indyk
  • Tofu twarde
  • Izolat białka sojowego / serwatkowego
  • Tempeh (< 220 g)
DO SŁODZENIA:
  • Sztuczne słodziki, które nie kończą się na -ol (aspartam, sacharyna)
  • Czysty syrop klonowy bez syropu fruktozowego
  • Cukier puder
  • Cukier, w tym brązowy
  • Stewia w proszku
  • Galaretka malinowa, truskawkowa, limonkowa
  • Cukier palmowy
  • Dekstroza i maltodekstroza
  • Syrop kukurydziany
  • Syrop ryżowy
  • Gorzka czekolada (<90 g)
  • Czekolada mleczna (max. 15 g)
  • Czekolada biała (max. 15 g)
WARZYWA:
  • Boćwina
  • Cykoria
  • Lucerna
  • Rukola
  • Papryka czerwona
  • Marchewki
  • Seler korzeniowy
  • Szczypiorek
  • Ogórki
  • Rzodkiewki
  • Pomidory
  • Kiełki fasoli,
  • Kabaczek
  • Ziemniaki
  • Dynia zwykła
  • Radicchio
  • Dymka (zielona część)
  • Jarmuż
  • Sałata masłowa, lodowa
  • Okra (< 100 g)
  • Pietruszka, Pasternak
  • Wodorosty (nori)
  • Ogórki w occie
  • Buraczki marynowane w occie
  • Pieczarki marynowane (bez cebuli)
  • Boczniak ostrygowaty
  • Papryka zielona (< 100 g)
  • Papryczka chili (< 180 g)
  • Kapusta biała (< 150 g)
  • Kapusta czerwona (<142 g)
  • Kapusta pekińska (<600 g)*
  • Szpinak (< 150 g)
  • Rzepa (< 100 g)
  • Cukinia (< 70 g)
  • Zielona fasolka (< 120 g)
  • Pomidory z puszki ( < 100 g)
  • Bok choy (< 160 g)
  • Czerwona kapusta (142 g)
  • Bakłażan (< 182 g)
  • Kapusta bok choy (< 100 g)
  • Fenkuł (korzeń) (<100 g)
  • Pomidorki koktajlowe (<222 g)
  • Pomidory rzymskie (<250 g)
  • Brukselki (<74 g)
  • Kukurydza cukrowa (max. 43 g – ½ kolby)
  • Bataty (max. 70 g)
  • Groszek cukrowy (max. 17 g)
  • Serca karczochów (max. 28 g)
  • Buraki (max. 20 g)
  • seler naciowy (ok. 5 cm
  • łodyga)
  • Brokuły (max. 47 g)
  • Dynia piżmowa (max. 30 g)
  • Awokado (max. 20 g)
  • Kapusta włoska (max. 35 g)
ZIOŁA I PRZYPRAWY:
  • Mięta
  • Szałwia
  • Bazylia
  • Oregano
  • Rozmaryn
  • Kolendra
INNE:
  • Czerwony i biały oraz jabłkowy
  • Ryżowy
  • Wszelkie oleje
  • Pasta miso, Wasabi Sos rybny
  • Imbir świeży, Pasta z tamaryndowca
  • Musztarda, Majonez
  • Kapary, Oliwki
  • Sos Worcestershire, sos sojowy
  • Esencja waniliowa
  • Balsamiczny (< 1 łyżka)
  • Sos ostrygowy (< 2 łyżki)
  • Pasta z tamaryndowca (< 3 łyżki)
  • Kakao (< 20g)
  • Guma guar / guma ksantanowa (oba po maks. 15 g)
  • Wiórki kokosowe (max. 18 g)
  • Suszone żurawiny (max. 13 g)
  • Suszone pomidory (2 na raz)
  • Pesto (10 g)
Wszystkie moje przepisy bazują na tych składnikach.