Jeden z moich ulubionych obiadów - szybki, prosty i bardzo smaczny.
Składniki:
- kubek ugotowanego makaronu kukurydzianego (mogą być świderki, rurki, spaghetti)
- 2 jajka
- garść wędzonego łososia lub boczku (trzeba czytać etykiety, czy nie dodali czegoś, co szkodzi)
- pietruszka i koperek suszony
- 2-3 łyżki śmietany bezglutenowej (może być śmietanka lub jogurt)
- 2 łyżeczki drobno startego parmezanu
Przygotowanie:
- Nastawiamy makaron i gotujemy go ok. 15 minut (lub tyle, ile jest na opakowaniu).
- Jajka, śmietanę, pietruszkę (i koperek - jeśli w wersji łososiowej), parmezan i odrobinę soli mieszamy na jednolitą masę w kubku.
- Jeśli bierzemy boczek - najpierw lekko podsmażamy go na patelni. Jeśli łososia - nie trzeba go podsmażać.
- Patelnię rozgrzewamy na minimalnym ogniu.
- Mięso zalewamy sosem jajeczno-śmietanowym i mieszamy, aż będzie miał konsystencję bardzo luźnej jajecznicy. Jeśli zetnie się za bardzo - nie będzie to już tak smaczne. To ma być sos do makaronu :)
- Gdy lekko się on już zetnie - dodajemy ugotowany makaron i mieszamy tak, aby sos obtoczył makaron.
Smacznego!