Carbonara low FODMAP z łososiem lub boczkiem


Jeden z moich ulubionych obiadów - szybki, prosty i bardzo smaczny.




Składniki:

  • kubek ugotowanego makaronu kukurydzianego (mogą być świderki, rurki, spaghetti)
  • 2 jajka
  • garść wędzonego łososia lub boczku (trzeba czytać etykiety, czy nie dodali czegoś, co szkodzi)
  • pietruszka i koperek suszony
  • 2-3 łyżki śmietany bezglutenowej (może być śmietanka lub jogurt)
  • 2 łyżeczki drobno startego parmezanu

Przygotowanie:
  1. Nastawiamy makaron i gotujemy go ok. 15 minut (lub tyle, ile jest na opakowaniu).
  2. Jajka, śmietanę, pietruszkę (i koperek - jeśli w wersji łososiowej), parmezan i odrobinę soli mieszamy na jednolitą masę w kubku.
  3. Jeśli bierzemy boczek - najpierw lekko podsmażamy go na patelni. Jeśli łososia - nie trzeba go podsmażać.
  4. Patelnię rozgrzewamy na minimalnym ogniu.
  5. Mięso zalewamy sosem jajeczno-śmietanowym i mieszamy, aż będzie miał konsystencję bardzo luźnej jajecznicy. Jeśli zetnie się za bardzo - nie będzie to już tak smaczne. To ma być sos do makaronu :)
  6. Gdy lekko się on już zetnie - dodajemy ugotowany makaron i mieszamy tak, aby sos obtoczył makaron.
Smacznego!