Składniki:
Ciasto (na 2 spody):
- 5 łyżek mąki kukurydzianej / ryżowej
- 5 łyżek mąki ziemniaczanej
- pół łyżeczki gumy ksantanowej
- pół łyżeczki gumy guar
- łyżka oleju czosnkowego (lub zwykłego)
- 1 jajko
- 1 łyżeczka soli
- przyprawy do smaku (oregano / bazylia)
Sos pomidorowy:
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- przyprawy do smaku: chili, papryka słodka, oregano, bazylia, olej czosnkowy, asfetyda, pietruszka, rozmaryn
- odrobina wody
Sos czosnkowy:
- 1/3 szklanki jogurtu bez laktozy
- łyżka majonezu
- łyżka oleju czosnkowego
- szczypta suszonego chili
- szczypta soli
- szczypta koperku
Dodatki do pizzy - dowolne i w ilościach dozwolonych przez dietę low FODMAP:
- Sery: mozarella (podstawa), parmezan, cheddar, pleśniowe (brie, camembert), feta
- Mięso: boczek, smażone kawałki piersi z kurczaka
- Warzywa: czerwona papryka pokrojona w kostkę (może być zielona lub żółta, ale trzeba uważać na ilość), soczewica / ciecierzyca z puszki, świeże liście szpinaku, oregano, pomidorki koktajlowe, cukinia, bakłażan, zielona fasolka, brokuły
Przygotowanie:
- Składniki sypkie na ciasto dobrze zmieszać.
- Dodać olej, jajko i zmieszać na gęste ciasto (konsystencja kremu). Można dodać odrobinę wody.
- Ciastem wysmarować równo natłuszczone dno patelni. Grubość spodu powinna wynosić 3-5 mm.
- Postawić patelnię na minimalnym ogniu i czekać, aż ciasto zawinie się po bokach i będzie bardzo kruche, twarde i będzie samo odchodzić od patelni. Wtedy należy je zdjąć.
- Składniki na sos pomidorowy zmieszać i rozsmarować po powierzchni.
- Posypać pizzę ulubionymi przyprawami, ułożyć dodatki na powierzchni.
- Wrzucić pizzę z powrotem na patelnię na minimalnym ogniu - aż ser się roztopi.
- Składniki na sos czosnkowy zmieszać i polać nim ciepłą pizzę.
- Jeść, póki gorąca! (potem przestanie być chrupiąca i stanie się miękka - chyba, że ktoś to lubi:)
Smacznego!