Pizza low FODMAP z patelni


Bardzo szybka, bardzo smaczna jak z pizzerii, dająca się łatwo zmodyfikować w zależności od preferencji i zawartości lodówki, sycąca i zdrowa.


Składniki:

Ciasto (na 2 spody):

  • 5 łyżek mąki kukurydzianej / ryżowej
  • 5 łyżek mąki ziemniaczanej
  • pół łyżeczki gumy ksantanowej
  • pół łyżeczki gumy guar
  • łyżka oleju czosnkowego (lub zwykłego)
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka soli
  • przyprawy do smaku (oregano / bazylia)


Sos pomidorowy:

  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • przyprawy do smaku: chili, papryka słodka, oregano, bazylia, olej czosnkowy, asfetyda, pietruszka, rozmaryn
  • odrobina wody

Sos czosnkowy:
  • 1/3 szklanki jogurtu bez laktozy
  • łyżka majonezu
  • łyżka oleju czosnkowego
  • szczypta suszonego chili
  • szczypta soli
  • szczypta koperku

Dodatki do pizzy - dowolne i w ilościach dozwolonych przez dietę low FODMAP:
  • Sery: mozarella (podstawa), parmezan, cheddar, pleśniowe (brie, camembert), feta
  • Mięso: boczek, smażone kawałki piersi z kurczaka
  • Warzywa: czerwona papryka pokrojona w kostkę (może być zielona lub żółta, ale trzeba uważać na ilość), soczewica / ciecierzyca z puszki, świeże liście szpinaku, oregano, pomidorki koktajlowe, cukinia, bakłażan, zielona fasolka, brokuły

Przygotowanie:
  1. Składniki sypkie na ciasto dobrze zmieszać.
  2. Dodać olej, jajko i zmieszać na gęste ciasto (konsystencja kremu). Można dodać odrobinę wody.
  3. Ciastem wysmarować równo natłuszczone dno patelni. Grubość spodu powinna wynosić 3-5 mm.
  4. Postawić patelnię na minimalnym ogniu i czekać, aż ciasto zawinie się po bokach i będzie bardzo kruche, twarde i będzie samo odchodzić od patelni. Wtedy należy je zdjąć.
  5. Składniki na sos pomidorowy zmieszać i rozsmarować po powierzchni.
  6. Posypać pizzę ulubionymi przyprawami, ułożyć dodatki na powierzchni.
  7. Wrzucić pizzę z powrotem na patelnię na minimalnym ogniu - aż ser się roztopi.
  8. Składniki na sos czosnkowy zmieszać i polać nim ciepłą pizzę.
  9. Jeść, póki gorąca! (potem przestanie być chrupiąca i stanie się miękka - chyba, że ktoś to lubi:)
Smacznego!