Placki jaglano-jajeczne low FODMAP


Świetnie zastępują ukochane grzanki na jajku ("francuskie") - mają dokładnie ten sam smak, ale są zdrowsze.



Składniki:
  • 300 g ugotowanej kaszy jaglanej (najlepiej ugotowana dzień wcześniej - przez to jest sucha i nie strzela na patelni)
  • 3 jajka
  • 3 łyżki startego sera żółtego (ja używam mozarelli)
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka oleju czosnkowego
  • przyprawy do smaku: sól, chili, majeranek, oregano, bazylia, pietruszka, szczypiorek, koperek

Przygotowanie:
  1. Zmieszać ze sobą wszystkie składniki. Jeśli masa będzie zbyt rzadka, można dodać więcej mąki ziemniaczanej.
  2. Na rozgrzaną patelnię wrzucać łyżką porcje ciasta tak, by uformowały kotleciki.
  3. Smażyć, aż się zarumienią.
  4. Można zjeść z keczupem low FODMAP.
Smacznego!