Świetnie zastępują ukochane grzanki na jajku ("francuskie") - mają dokładnie ten sam smak, ale są zdrowsze.
Składniki:
- 300 g ugotowanej kaszy jaglanej (najlepiej ugotowana dzień wcześniej - przez to jest sucha i nie strzela na patelni)
- 3 jajka
- 3 łyżki startego sera żółtego (ja używam mozarelli)
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka oleju czosnkowego
- przyprawy do smaku: sól, chili, majeranek, oregano, bazylia, pietruszka, szczypiorek, koperek
Przygotowanie:
- Zmieszać ze sobą wszystkie składniki. Jeśli masa będzie zbyt rzadka, można dodać więcej mąki ziemniaczanej.
- Na rozgrzaną patelnię wrzucać łyżką porcje ciasta tak, by uformowały kotleciki.
- Smażyć, aż się zarumienią.
- Można zjeść z keczupem low FODMAP.
Smacznego!