Pączki low FODMAP


Absolutnie nie do odróżnienia od "normalnych" pączków - słodkie, chrupiące z zewnątrz, miękkie w środku.



Składniki:
  • 1 szklanka mąki ryżowej
  • 1,25 - 1,5 szklanki mąki kukurydzianej / jaglanej (ja testowałem z jaglaną własnej produkcji, bo te kupne jaglane są gorzkie zazwyczaj)
  • 2 ugotowane ziemniaki
  • 160 ml mleka bez laktozy
  • 80 ml mąki ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczki gumy ksantanowej
  • 200 g serka wiejskiego lub sera białego bez laktozy
  • 3 łyżki cukru (może być waniliowy)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia bez glutenu
  • 2/3 litra oleju rzepakowego do smażenia

Przygotowanie:
  1. Blendujesz razem: ser, ziemniaki, mleko, cukier.
  2. W misce mieszasz razem sypkie składniki: mąkę ryżową, kukurydzianą / jaglaną, ziemniaczaną, gumę ksantanową.
  3. Mieszasz razem zblendowane mokre składniki oraz sypkie. Odstawiasz na 10 minut.
  4. Formujesz z ciasta kulki i wrzucasz do rozgrzanego na małym ogniu oleju. Jeśli olej będzie zbyt gorący, pączki zrobią się na zewnątrz, a w środku będą surowe.
  5. Gdy pączki będą brązowe, wyciągasz na ręcznik papierowy, by odsączyć z tłuszczu.
Smacznego!