Absolutnie nie do odróżnienia od "normalnych" pączków - słodkie, chrupiące z zewnątrz, miękkie w środku.
Składniki:
- 1 szklanka mąki ryżowej
- 1,25 - 1,5 szklanki mąki kukurydzianej / jaglanej (ja testowałem z jaglaną własnej produkcji, bo te kupne jaglane są gorzkie zazwyczaj)
- 2 ugotowane ziemniaki
- 160 ml mleka bez laktozy
- 80 ml mąki ziemniaczanej
- 1/2 łyżeczki gumy ksantanowej
- 200 g serka wiejskiego lub sera białego bez laktozy
- 3 łyżki cukru (może być waniliowy)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia bez glutenu
- 2/3 litra oleju rzepakowego do smażenia
Przygotowanie:
- Blendujesz razem: ser, ziemniaki, mleko, cukier.
- W misce mieszasz razem sypkie składniki: mąkę ryżową, kukurydzianą / jaglaną, ziemniaczaną, gumę ksantanową.
- Mieszasz razem zblendowane mokre składniki oraz sypkie. Odstawiasz na 10 minut.
- Formujesz z ciasta kulki i wrzucasz do rozgrzanego na małym ogniu oleju. Jeśli olej będzie zbyt gorący, pączki zrobią się na zewnątrz, a w środku będą surowe.
- Gdy pączki będą brązowe, wyciągasz na ręcznik papierowy, by odsączyć z tłuszczu.
Smacznego!