Bardzo proste, kruche, słodkie ciastka maślane - do przygotowania w mniej niż godzinkę. Przepis daje się łatwo modyfikować.
Składniki:
- 1 opakowanie budyniu waniliowego (bez laktozy i glutenu)
- ok. 20 g mąki ziemniaczanej
- 200 g mąki kukurydzianej, ryżowej, jaglanej (mogą być zmieszane w dowolnych proporcjach)
- 75 g cukru
- 125 g masła
- 1 jajko
Przygotowanie:
- Do budyniu waniliowego dodać tyle mąki ziemniaczanej, aby razem ich masa stanowiła równe 50 g (to ważne, by zachować proporcje)
- Zmieszać z pozostałymi sypkimi składnikami.
- Utrzeć z masłem sypkie składniki.
- Na wagę kuchenną wbić jajko i dolać tyle wody, aby ich łączna masa wynosiła równe 60 g.
- Zmieszać razem ciasto i ugnieść.
- Wsadzić ciasto do lodówki na minimum 30 minut, aby stężało.
- Wyjąć ciasto i rozwałkować równo na grubość 5 mm. Wyciąć pożądany kształt ciastek.
- Piec ciastka w temp. 200 st. C. przez ok. 8-9 minut.
Smacznego!