Kruche ciastka maślane low FODMAP


Bardzo proste, kruche, słodkie ciastka maślane - do przygotowania w mniej niż godzinkę. Przepis daje się łatwo modyfikować.


Składniki:
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego (bez laktozy i glutenu)
  • ok. 20 g mąki ziemniaczanej
  • 200 g mąki kukurydzianej, ryżowej, jaglanej (mogą być zmieszane w dowolnych proporcjach)
  • 75 g cukru
  • 125 g masła
  • 1 jajko

Przygotowanie:
  1. Do budyniu waniliowego dodać tyle mąki ziemniaczanej, aby razem ich masa stanowiła równe 50 g (to ważne, by zachować proporcje)
  2. Zmieszać z pozostałymi sypkimi składnikami.
  3. Utrzeć z masłem sypkie składniki.
  4. Na wagę kuchenną wbić jajko i dolać tyle wody, aby ich łączna masa wynosiła równe 60 g.
  5. Zmieszać razem ciasto i ugnieść.
  6. Wsadzić ciasto do lodówki na minimum 30 minut, aby stężało.
  7. Wyjąć ciasto i rozwałkować równo na grubość 5 mm. Wyciąć pożądany kształt ciastek.
  8. Piec ciastka w temp. 200 st. C. przez ok. 8-9 minut.
Smacznego!