Nie znajdziesz, powiadam Ci, nie znajdziesz pyszniejszych kotlecików drobiowych niż te. Pozbawione tłuszczu (bo na parze!), ale tak pyszne, że można wrąbać od razu wszystko. Oto jak je uczynić:
Składniki:
- 400 g mielonego mięsa z indyka
- 8-10 łyżek ugotowanej kaszy jaglanej (przed ugotowaniem, kaszę dokładnie wypłukać 3 razy (w zimnej, ciepłej i wrzącej wodzie), aby pozbyć się smaku goryczki)
- Sos sojowy (można sól, ale z sosem lepsze)
- Przyprawy: łyżeczka pietruszki, łyżeczka oregano i jak najwięcej majeranku (to jest to), chili do smaku
- 1 łyżeczka oleju czosnkowego
Przygotowanie:
- Składniki pomieszać na jednolitą masę. Spróbować, czy dobrze doprawione.
- Uformować ręcznie zgrabne kotleciki (wielkości wnętrza dłoni).
- Ułożyć na sitku nad gorącą parą i piec ok. 15 minut (potem można przekroić najgrubszy kotlecik i sprawdzić, czy w środku się ściął).
- Można podać z puree ziemniaczanym lub frytkami + keczup low FODMAP
Smacznego!