Kotleciki z indyka low FODMAP na parze


Nie znajdziesz, powiadam Ci, nie znajdziesz pyszniejszych kotlecików drobiowych niż te. Pozbawione tłuszczu (bo na parze!), ale tak pyszne, że można wrąbać od razu wszystko. Oto jak je uczynić:


Składniki:
  • 400 g mielonego mięsa z indyka
  • 8-10 łyżek ugotowanej kaszy jaglanej (przed ugotowaniem, kaszę dokładnie wypłukać 3 razy (w zimnej, ciepłej i wrzącej wodzie), aby pozbyć się smaku goryczki)
  • Sos sojowy (można sól, ale z sosem lepsze)
  • Przyprawy: łyżeczka pietruszki, łyżeczka oregano i jak najwięcej majeranku (to jest to), chili do smaku
  • 1 łyżeczka oleju czosnkowego

Przygotowanie:
  1. Składniki pomieszać na jednolitą masę. Spróbować, czy dobrze doprawione.
  2. Uformować ręcznie zgrabne kotleciki (wielkości wnętrza dłoni).
  3. Ułożyć na sitku nad gorącą parą i piec ok. 15 minut (potem można przekroić najgrubszy kotlecik i sprawdzić, czy w środku się ściął).
  4. Można podać z puree ziemniaczanym lub frytkami + keczup low FODMAP
Smacznego!