Pierogi low FODMAP - ruskie, z mięsem, z kapustą i grzybami, z serem, owocami


Z pierogami (czy to low FODMAP, czy nie) zawsze jest trochę roboty. Dlatego może nie są najlepszą na świecie opcją na szybki obiad, ale za to na święta - w sam raz.

Ciasto jest bezglutenowe, bezlaktozowe, a klei się i formuje niebiańsko. Po ugotowaniu jest sprężyste, cienkie - takie, jak być powinno.


Składniki na ciasto (ok. 25-30 pierogów):
  • 3/4 szklanki tapioki
  • 1/4 szklanki skrobi kukurydzianej
  • 1/4 szklanki skrobi ziemniaczanej
  • 1/2 szklanki mąki z białego ryżu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki gumy ksantanowej
  • szczypta soli
  • 100 ml ciepłej wody
  • 1 łyżka oleju
  • 1 duże jajko
(źródło przepisu)
 
 
Przygotowanie:
  1. Zmieszać porządnie składniki sypkie
  2. Dodać składniki płynne i dobrze wymieszać - ciasto stanie się bryłowate, należy ugnieść je ręką aż stanie się plastyczne jak plastelina
  3. Wysypać stolnicę mąką i rozwałkować kawałek ciasta (wielkości pięści dziecka) na bardzo cienkie. Wykroić szklanką koła. Poukładać farsz i zalepić na kształt pieroga (można delikatnie brzegi pieroga zwilżyć, aby pewniej się skleił).
  4. Wrzucać pierogi do gotującej się, osolonej wody z olejem - po wypłynięciu są gotowe po ok. 2-3 minutach.
 
Farsz na pierogi ruskie:
  1. Ugotować 2 średnie ziemniaki. Rozbić je na puree.
  2. Dodać ser feta w proporcji 1 : 2 w stosunku do ziemniaków (ziemniaków 2x więcej niż fety) - ale nie jest to reguła, można jak kto woli
  3. Dodać szczypiorek i pieprz - wg uznania
 
Farsz na pierogi z mięsem:
  1. Farsz mięsny można przygotować identycznie, jak kotleciki z indyka - po prostu wystarczy je rozdrobnić i ewentualnie przyprawić.
 
Farsz na pierogi z kapustą i grzybami:
  • 200 g świeżej białej kapusty
  • 120 g kapusty kiszonej
  • 250 g boczniaków
  • 4 szalotki
  • 4 łyżki oleju
  • sól i pieprz
  1. Kapustę kiszoną gotujemy w lekko osolonej wodzie przez 45 minut.
  2. Kapustę białą szatkujemy i gotujemy ok. 25 minut aż zmięknie.
  3. Szalotki smażymy przez parę minut na głębszym oleju (musi je pokrywać) na małym ogniu. Olej przecedzamy, szalotki wyrzucamy (są niewskazane na diecie low FODMAP).
  4. Na tym oleju po szalotkach podsmażamy drobno posiekane boczniaki. Dodajemy kapusty i dusimy ok 30 minut, mieszając.
(źródło przepisu: fodmap.pl)

***

Oczywiście można dodać inny farsz, np. na słodko (ser biały bezlaktozowy z jogurtem i cukrem; truskawki lub inne dozwolone owoce lub warzywa).

Smacznego!