Z pierogami (czy to low FODMAP, czy nie) zawsze jest trochę roboty. Dlatego może nie są najlepszą na świecie opcją na szybki obiad, ale za to na święta - w sam raz.
Ciasto jest bezglutenowe, bezlaktozowe, a klei się i formuje niebiańsko. Po ugotowaniu jest sprężyste, cienkie - takie, jak być powinno.
Składniki na ciasto (ok. 25-30 pierogów):
- 3/4 szklanki tapioki
- 1/4 szklanki skrobi kukurydzianej
- 1/4 szklanki skrobi ziemniaczanej
- 1/2 szklanki mąki z białego ryżu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki gumy ksantanowej
- szczypta soli
- 100 ml ciepłej wody
- 1 łyżka oleju
- 1 duże jajko
Przygotowanie:
- Zmieszać porządnie składniki sypkie
- Dodać składniki płynne i dobrze wymieszać - ciasto stanie się bryłowate, należy ugnieść je ręką aż stanie się plastyczne jak plastelina
- Wysypać stolnicę mąką i rozwałkować kawałek ciasta (wielkości pięści dziecka) na bardzo cienkie. Wykroić szklanką koła. Poukładać farsz i zalepić na kształt pieroga (można delikatnie brzegi pieroga zwilżyć, aby pewniej się skleił).
- Wrzucać pierogi do gotującej się, osolonej wody z olejem - po wypłynięciu są gotowe po ok. 2-3 minutach.
Farsz na pierogi ruskie:
- Ugotować 2 średnie ziemniaki. Rozbić je na puree.
- Dodać ser feta w proporcji 1 : 2 w stosunku do ziemniaków (ziemniaków 2x więcej niż fety) - ale nie jest to reguła, można jak kto woli
- Dodać szczypiorek i pieprz - wg uznania
Farsz na pierogi z mięsem:
- Farsz mięsny można przygotować identycznie, jak kotleciki z indyka - po prostu wystarczy je rozdrobnić i ewentualnie przyprawić.
Farsz na pierogi z kapustą i grzybami:
- 200 g świeżej białej kapusty
- 120 g kapusty kiszonej
- 250 g boczniaków
- 4 szalotki
- 4 łyżki oleju
- sól i pieprz
- Kapustę kiszoną gotujemy w lekko osolonej wodzie przez 45 minut.
- Kapustę białą szatkujemy i gotujemy ok. 25 minut aż zmięknie.
- Szalotki smażymy przez parę minut na głębszym oleju (musi je pokrywać) na małym ogniu. Olej przecedzamy, szalotki wyrzucamy (są niewskazane na diecie low FODMAP).
- Na tym oleju po szalotkach podsmażamy drobno posiekane boczniaki. Dodajemy kapusty i dusimy ok 30 minut, mieszając.
(źródło przepisu: fodmap.pl)
***
Oczywiście można dodać inny farsz, np. na słodko (ser biały bezlaktozowy z jogurtem i cukrem; truskawki lub inne dozwolone owoce lub warzywa).
Smacznego!