Tarta sernikowo-truskawkowa low FODMAP


Na kruchym, maślanym spodzie, waniliowa, puszysta i słodkawa - wchodzi w romanse z kawą, kakaem, herbatą czy mlekiem. Zajmuje może nieco czasu, ale nie jest przepisem trudnym - udała się wyśmienicie już za pierwszym razem!



Składniki na blaszkę do tarty o średnicy 26 cm:

Spód:
  • 130 g mąki bezglutenowej (ja wziąłem 100 g mąki kukurydzianej i 30 g mąki ryżowej)
  • 0,5 łyżeczki gumy guar
  • 0,5 łyżeczki gumy ksantanowej
  • 50 g cukru
  • 80 g masła
  • 0,5 jajka
Masa serowa:
  • 450 g sera twarogowego bez laktozy
  • 50 g cukru
  • 1 budyń waniliowy bez laktozy i glutenu
  • 1 jajko
  • 50-100 g śmietanki słodkiej 30% bez laktozy (można dostać ją w Kauflandzie - ale to dodatek opcjonalny, można zastąpić to twarogiem).


Przygotowanie:
  1. Składniki na spód połączyć ze sobą i ugniatać rękami - trzeba nieco cierpliwości, żeby masło się nadtopiło z zlepiło mąkę w jedną całość.
  2. Ciasto schować do zamrażalnika na 20 minut, by stwardniało i łatwo je było rozwałkować.
  3. Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto na cienko i układamy szczelnie w formie do tarty tak, aby zakryło całe dno i wyłożyło ścianki.
  4. Spód nakłuwamy kilka razy widelcem w różnych miejscach, po czym nakrywamy folią aluminiową i dociążamy np. deseczką do krojenia lub np. fasolą. Chodzi o to, by w trakcie pieczenia spód nie napęczniał.
  5. Wsadzamy spód do piekarnika do temperatury 190 st. C. i pieczemy przez ok. 10-12 minut.
  6. Ubijamy śmietankę na puszystą masę.
  7. Składniki na masę serową mieszamy bardzo dokładnie na jednolitą masę. Dodajemy na końcu ubitą śmietankę.
  8. Na wstępnie upieczony spód nakładamy warstwę musu truskawkowego i przykrywamy go masą serową. Rozprowadzamy ją równomiernie po całej powierzchni. Można też musem ozdobić wierzchnią warstwę.
  9. Wkładamy do piekarnika do 180 st. C na ok. 20 minut.
  10. Ozdabiamy truskawkami i musem truskawkowym po wyciągnięciu z piekarnika. Zostawiamy do całkowitego ostygnięcia.
Smacznego!